Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Production Automation Project / Siemens S7 -ohjeita / Sekvenssi SET/RESET-toiminteilla /
OB1 - pääohjelma

OB1-lohkoon sijoitetaan sekvenssin käynnistykseen liittyvät toiminteet. Huomaa, että tämän sivun kuvan esimerkki on tehty FBD-kielellä; muiden alisivujen esimerkit on tehty LAD-kielellä.

Esimerkissä sekvenssi käynnistetään askeleesta 1 kirjoittamalla SekSekvAskelbitit-tagiin luku 1, joka vastaa bittikombinaatiota 0000 0000 0000 0001. Bitti Askel01 asettuu siis ykköseksi (ts. askel 1 "menee päälle") ja muut askelbitit nollaantuvat.

Kun sekvenssin ohjaama prosessi halutaan pysäyttää, käynnistetään pysäytyssekvenssi, joka tässä esimerkissä muodostuu saman sekvenssin askelista 9 ja 10. Pysäytysnappia XS-001 painettaessa sanaan MW98 kirjoitetaan bittikombinaatio 0000 0001 0000 0000 eli Askel09 menee ykköseksi ja muut askelbitit nolliksi. Tarvittava bittikombinaatio on luotu vakioksi OB1:n Interface-osion kohdassa Constant.

Network 2:ssa on esitetty sekvenssiin sinällään liittymätön analogiatulon skaalaus sekä ko. mittauksesta ala- ja ylärajatietojen muodostaminen vertailulohkojen avulla. Skaalauksessa käytetään hyväksi vakioita (Constant) AnalMaxInt, SekSailPinnanMin ja SekSailPinnanMax sekä Temp-tyyppistä muuttujaa NormalisoituMittaus. Constant-vakioiden arvot säilyvät ohjelmansuorituskierroksesta toiseen. Temp-muuttujia ei talleteta suorituskierrosten väliseksi ajaksi.

Päivitetty 24.11.2023

<<  Edellinen
(2) PLC Tags
Sivu 3/5Seuraava >>
(4) OB123 - etenemisehdot
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi