Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Production Automation Project / Siemens S7 -ohjeita / Sekvenssi SET/RESET-toiminteilla /
Sekvenssi SET/RESET-toiminteilla

Näillä sivulla esitellään sekvenssiohjelma SR-kiikuilla toteutettuna. Esimerkin kuvat on tehty LAD-kielellä, mutta sekvenssi voidaan luonnollisesti toteuttaa FBD:llä tai SCL:lläkin.

Sekvenssi tehdään vaiheittain:

  1. PLC Tags -näkymässä luodaan
    1. Bool-tyyppiset tagit kullekin sekvenssiaskeleelle. Esimerkissä bitit on nimetty Askel01, Askel02, ..., Askel16. Näistä biteistä vain yksi kerrallaan on ykkösenä ja ko. bittiä vastaava askel on silloin suorituksessa
    2. Byte, Word tai Double Word tyyppinen tag kattamaan kaikki em. Bool-tyyppiset askelbitit. Tämän tagin avulla voidaan hyppäyttää sekvenssi suoraan johonkin askeleeseen tarvitsematta käydä erikseen läpi jokaista askelbittiä. Tietotyyppi valitaan sekvenssin askelmäärän mukaan; Byte enintään kahdeksan askeleen sekvenssille, Word enintään 16 askeleen sekvenssille ja Double Word enintään 32 askeleen sekvenssille. Mikäli sekvenssissä on yli 32 askelta, täytyy joko käyttää useampaa tagia peräkkäin tai luoda oma tietotyyppi.
  2. OB1-lohkoon tehdään sovellus sekvenssin käynnistämistä varten. Esimerkin OB1-lohkossa on lisäksi esimerkki analogiatulosignaalin skaalauksesta ja edelleen mittaussignaalin rajatietojen muodostamisesta vertailutoimilohkolla (Network 2).
  3. OB123-lohkossa on kunkin askeleen etenemisehdot.
  4. OB124-lohkossa on kunkin askeleen toimenpiteet.
Päivitetty 28.8.2022

<<  Viimeiseen
(5) OB124 - toimenpideosa
Sivu 1/5Seuraava >>
(2) PLC Tags
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi