Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Aiemmin pitämäni opintojaksot / Kunnossapito ja diagnostiikka 2 / Redundanttisuus /
Harjoitus - mediaanivalinta

Harjoitus 3

Luo metsoDNA-sovellus, joka

  1. lukee kolmea analogiatuloa, joista
    • yksi on AIU8-tulo (pr:XS-2024#.laa), joka kytketään ccoa-toimilohkon kautta ana-tyypiseen rajapintaporttiin (Common -> Interfaces out...) :A
    • kaksi luetaan ana-tyyppisellä ulkoisella tietopisteellä (Common -> External in continuous...) tekemästäni simulointimoduulista nimillä pr:XS-2024#.B ja pr:XS-2024#.C
  2. muodostaa tuloista mediaanin ja
  3. vie tuloksen ana-tyyppiseen suorasaantiporttiin (Common -> Direct access left...) pr:XS-2024#.M

Tutki mediaanivalinnan toimintaa:

  1. avaa DNA Operate Client ja valitse sivu tr:G1:XS-2024#.

  2. kääntele AIU8-korttiin kytkettyä simulointipotentiometria, jolloin A-mittaus muuttuu trendinäytössä.
  3. B- ja C-mittaukset on simuloitu A-mittausta viivästämällä, joten ne asettuvat ajan oloon samaan arvoon kuin A-mittaus, mutta poikkeaman aikana pystyt havainnoimaan mediaanivalinnan toimintaa.

Harjoitus 4

Lisää sovellukseen hälytys viallisesta mittauksesta. Mittaus tulkitaan vialliseksi, mikäli se poikkeaa kahdesta muusta mittauksesta tarpeeksi paljon ja tarpeeksi kauan. Aseta viiveeksi tässä harjoituksessa 10 sekuntia. Todellisessa prosessissa viiveen pituus riippuu mitattavasta prosessisuureesta, mittausten laadusta ja ajotavoista.

Harjoitus 5

Lisää sovellukseen analogimittausten A, B ja C vikabittitarkistus ja poista viallisen tulon vaikutus mediaanivalintaan. Turvalliseen toimintaan pyrittäessä tämä käytännössä tarkoittaa mediaanivalinnan muuttamista minimi- tai maksimivalinnaksi riippuen siitä, kumpi on turvallisempi valinta.

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(3) Harjoitus - 2/3-valinta
Sivu 4/4Takaisin ensimmäiseen >>
(1) Redundanttisuus
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi