timohei.net / Opintojaksot
/ ???/ Moduuli 1: Python-ohjelmoinnin perusteet
/
Moduuli 1: Python-ohjelmoinnin perusteet
Ensimmäisessä moduulissa luodaan pohjan Python-ohjelmointiin. Moduulissa käydään läpi ohjelmointiin liittyvät perusasiat.
Ohjelmoinnilla tarkoitetaan tietokoneiden ohjeistamista suorittamaan ennalta määrättyja tehtäviä. Ohjelmointitaitoja, tai ainakin perusymmärrystä ohjelmoinnista, tarvitaan monilla aloilla. Python on suhteellisen yksinkertainen ja erittäin monipuolinen ohjelmointikieli, ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi kieleksi ohjelmoinnin opiskeluun.
Moduulissa käsiteltävät aiheet
- Pythonin asennus ja käyttöönotto: Tässä osiossa käsitellään Pythonin asennus ja kehitysympäristön käyttöönotto Python-koodin kirjoittamista ja suorittamista varten.
- Peruskäskyt, muuttujat ja tietotyypit: yksinkertaisten ohjelmien kirjoittaminen Pythonin syntaksilla, muuttujien käsittely, tietotyypit.
- Ohjausrakenteet: if-lauseet, silmukat: ehtolauseet (ohjelman osien ehdollinen suorittaminen if-lauseen avulla), silmukat, tietorakenteiden automaattinen käsittely.
- Tiedostojen käsittely: datatiedoston lukeminen ja luettujen tietojen käsittely. Esimerkkinä käytetään Excelistä talletettua CSV-muotoista tiedostoa.
- Poikkeusten käsittely (exception handling): Ohjelmia kirjoittaessa tai niitä käytettäessä ei voi välttyä virheiltä. Tämä osio käsittelee virheiden hallintaa Pythonin poikkeuskäsittelymekanismien avulla, mikä on tärkeää ohjelmien toimintavarmuuden takia.
- Funktiot ja moduulit: Funktiot ovat koodin organisoinnin peruselementtejä. Osiossa opit määrittelemään ja käyttämään funktioita, mikä selkeyttää koodia. Moduulien avulla voidaan edelleen parantaa ohjelmien selkeyttä, samalla kun niiden uudelleenkäytettävyys paranee.
- Tiedonsiirto: internet-yhteyden yli viestiminen Python-ohjelmalla
Opiskeltuasi moduulissa esitellyt asiat, sinulla on vahva ymmärrys Pythonin peruskäsitteistä ja syntaksista. Tämä mahdollistaa yksinkertaisten ohjelmien kirjoittamisen ja syventymisen edistyneempiin aiheisiin, mukaan lukien niiden soveltaminen teollisuusautomaatioon ja ohjausjärjestelmiin.
Päivitetty 24.8.2023
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi