Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Soveltava ohjelmointi / Python-ohjelmointi /
Paketti - moduuli - kirjasto

Pythonin toimintaa voidaan laajentaa yhden tai useamman moduulin sisältävillä kirjastoilla, joita on ladattavissa paketteina esimerkiksi PyPi.org-sivustolla.

Moduuli

Pythonissa .py-päätteinen tiedosto on moduuli. Moduuli voi sisältää funktioita, muuttujia, luokkia yms., joita voi tuoda import-komennolla toisiin moduuleihin.

Paketti

Paketti on tapa järjestää Pythonin moduuleja kansiorakenteen avulla. Moduuleihin viitataan tiedostopolun tavoin tyyliin import paketti.alipaketti.moduuli as moduuli. Paketteja voidaan määritellä lisäämällä kansioon __init__.py -niminen tiedosto, jolloin Python tulkitsee tämän kansion Python-paketiksi ja kansiossa olevat Python-tiedostot paketin moduuleiksi.

Kirjasto

Kirjasto on kokoelma jonkin toiminnallisuuden tarjoavia moduuleja. Pythonin standardikirjasto sisältää monia moduuleja, jotka asentuvat Pythonin asennuksen mukana ja jotka ovat käytettävissä kaikissa Python-ohjelmissa. Lisäksi on olemassa monia kolmannen osapuolen kirjastoja, jotka tarjoavat lisätoimintoja hyvin moniin eri käyttötarkoituksiin.

Päivitetty 10.12.2023

<<  Edellinen
(12) Virheensietoinen ohjelmointi
Sivu 13/17Seuraava >>
(14) Näppäimistön lukeminen
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi